breun Vraag jezelf: "Wat doe ik hier?"

Festivalkriebels

Vroeger ging ik naar Lowlands. Iedereen ging naar Lowlands. Lowlands is namelijk veel toffer dan Pinkpop. Dat is ook zo. Maar er is meer te koop in de wereld.

Ooit was ik op Haldern Pop. Augustus 2002 om precies te zijn. Haldern is een klein plaatje in Duitsland en het was redelijk geweldig. Een klein festivalletje, twee dagen, kostte geen drol en toch geweldige dingen gezien (o.a. Saybia, Supergrass, Zita Swoon, Belle & Sebastian, The Notwist…). Een festival waar je nog echt het idee hebt dat je bij iets bijzonders aanwezig bent. Waar je je tent mag neerzetten waar je wil. En dat je auto er gewoon naast mag staan. Als je na het festival vroeg naar huis moet, zou het kunnen dat je er niet uitkomt vanwege de chaotische opstelling, maar enige vorm van charme heeft het zeker.

Een jaar later, juni 2003 om precies te zijn, vertrok ik wederom naar Duitsland voor een festival. Hurricane zou daar plaatsvinden en voor minder dan de prijs van een Lowlands-ticket zagen we daar in drie dagen wederom geweldige dingen (o.a. Röyksopp, Beth Gibbons & Rustin’ Man, Sigur Rós, Grandaddy, Björk, Massive Attack, Underworld en Radiohead). Maar niet alleen de toegangsprijs leek meer op die van Lowlands dan die van Haldern Pop, ook het geheel. Hier kon je absoluut niet je auto naast je tent parkeren bijvoorbeeld.

Nu is het eind april en het begint weer te kriebelen. Festivals zijn zo tof! Ik weet echter ook dat ik amper vakantie ga hebben dit jaar en dus zal ik zorgvuldig moeten selecteren. Haldern Pop is dit jaar op 6 en 7 augustus. Ik zou het even na moeten zoeken, maar misschien kan ik dan wel! Momenteel staat al op de site te lezen dat dEUS (“exklusiv für Deutschland!”) komt spelen en die wil ik eigenlijk wel weer een keer live zien (ik had ooit kaartjes, maar kreeg toen een ingeklapte long en toen ging dEUS ineens een jaartje pauze houden).

Zoals Pim al meldde is echter het Hurricane Festival dit jaar ook zeker niet zomaar aan de kant te schuiven. Air, Mogwai, Wilco, I Am Kloot, The Pixies, The Cure… Maar helaas wel vóór en niet ín m’n vakantie.

Ach, ik zal er nog eens over nadenken. En wat sparen misschien. Ik zie dat The Chemical Brothers dit jaar weer eens op Lowlands komen. Tsja, die waren er ook toen ik er enkele jaren geleden was. En Faithless hebben ze ook maar weer eens uit de kast getrokken zie ik. Beuh, nee, dank u. Iemand anders al festivalplannen voor dit jaar?