breun Vraag jezelf: "Wat doe ik hier?"

Windows XP installatie à la breun

Ik heb pas nog een Mac compleet opnieuw geïnstalleerd, maar afgelopen weekend was het alweer tijd voor een herinstallatie van een Windows XP-machine. De harde schijf was namelijk overleden. Dit keer maakte ik geen aantekeningen, maar volgens mij heb ik het grootste deel wel onthouden. Het doel was een computer voor mijn tante en haar twee schoolgaande kinderen. Een Windows-licentie was aanwezig, maar verder graag alle software gratis (en legaal).

 1. Vervang de harde schijf (en prik en passent wat extra RAM bij)
 2. Installeer Windows XP
 3. Schakel de Windows Firewall in
 4. Installeer de AVG Free virusscanner
 5. Installeer het laatste Windows service pack
 6. Via Windows Update schakel je Microsoft Update in
 7. Microsoft Update tot je erbij neervalt
 8. Installeer benodigde drivers voor videokaart, printer en geluidskaart (eventueel SiSoft Sandra Lite installeren om uit te zoeken watvoor hardware er in de computer zit)
 9. Schakel het groeperen van iconen in de taakbalk uit
 10. Schakel systeemherstel uit
 11. Zorg ervoor dat extensies voor bekende bestandsformaten niet verborgen worden
 12. Gratis software installeren

Dit alles kostte mij een hele middag.